Šolska prehrana

Prehranjevanje oz. ves postopek poteka osredotočeno in v prijetnem ambientu.
Prehrana v šoli je vegetarijanska. To izhaja iz načel Vzgoje za življenje (z uživanjem mesa vplivamo na lastno energijo in zavest), razlogi za vegetarijansko prehrano so tudi etični (spoštljiv in sočuten odnos do živali) in okoljski (masovna živinoreja obremenjuje okolje).

Pravilno načrtovana prehrana brez mesa je lahko povsem uravnotežena (glej Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, Ministrstvo za zdravje, 2005 in Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, Ministrstvo za zdravje, Zavod RS za šolstvo, 2008).

Hrana v šoli vsebuje veliko raznovrstne zelenjave, sadja, oreščkov, in polnozrnatih žitaric z veliko vlakninami. Poleg tega staršem, katerih otroci ne jedo živil živalskega izvora, omogočimo, da njihovi otroci dobijo veganske obroke tudi v šolskem času.

Znotraj dnevnega šolskega ritma so učenci zelo aktivni tudi pri posameznih obrokih. Pogrinjke za obroke si otroci pripravijo sami, sodelujejo pri razdeljevanju hrane in pospravljanju po obrokih. Kosilo se začne s pomirjevalno dejavnostjo. Otroke tekom celega dneva spodbujamo k pitju vode.

Prehrana v družini je avtonomna odločitev staršev.